Kaj narediti pred prvim potovanjem z avtodomom?

Opozorila in priporočila za varno uporabo avtodoma
Opozorila in priporočila za varno uporabo avtodoma
23. februarja, 2018
Zakaj najeti avtodom v zimskem času in nizki sezoni?
Zakaj najeti avtodom v zimskem času in nizki sezoni?
23. februarja, 2018
Prikaži vse

Kaj narediti pred prvim potovanjem z avtodomom?

Izbira in načrtovanje potovanja z avtodomom je lahko izjemno zabavno. Poletni dopust lahko načrtujete že v zimskem času, ko so dnevi temni, deževni ali zasneženi in ko potrebujete razvedritev. Čeprav bo vaš oddih šele poleti, že v začetku leta začnite premišlevati, kam bi radi potovali in kaj vse bi radi na poti videli in doživeli. Prve podatke o izbrani destinaciji lahko poiščete na spletu, preglejte potopise izkušenih avtodomarjev, ne pozabite, da so dober vir informacij tudi knjige. Preglejte karte in slike ter brošure, ki jih lahko najdete o destinaciji, ki jo želite obiskati. Dovolite si malo sanjarjenja, nato pa se resno lotite načrtovanja.

Eno najpomembnejših vrašanj, ki mora biti na vrhu vašega seznama, je vprašanje: Kdaj naj rezerviram avtodomČas rezervacije avtodoma je namreč izredno pomemben, saj so v visoki sezoni – to je sezoni dopustov in počitnic – avtodomi navadno že zasedeni, zato nikar ne čakajte na zadnji trenutek. Svetujemo, da avtodom rezervirate nekaj mesecev prej in izkoristite tudi morebitne ‘first minute’ akcije – poceni najem avtodoma. Ena od odličnih priložnosti za lepo potovanje z avtodoom pa je tudi najem avtodoma v zimski sezoni – to je lahko lepa izkušnja, ki je tudi cenovno ugodna.

Izkušeni avtodomarji bi vam lahko iz lastnih izkušenj svetovali, da pri najemu avtodoma nikar ne nasedajte na najnižjo ceno! Cena namreč ni edino merilo, čeprav je pomembna, vedno preverite, kaj ta cena vključuje in kakšen avtodom vam bodo za to ceno oddali. Predvsem mora biti avtodom prave velikosti za potovanje z avtodomom, ki ga načrtujete. Bodite pozorni na razporeditev v notranjosti in vedno preverite, kolikšno število potnikov bo v avtodomu prijetno bivalo. Kam na dopust z avtodomom, je prav tako pomemben dejavnik – od njega je odvisno, kakšno velikost avtodoma boste izbrali. Od tega je namreč odvisna okretnost za volanom avtodoma. Za destinacije, kjer boste morali voziti po ozkih ulicah mest, priporočamo v najem avtodom do 6 m dolžine. Če pa želite udobno križariti po večini evropskih držav in ob tem uživati v udobju in razkošju prostora, ki vam ga avtodomi lahko nudijo na potovanju, pa se raje odločite za večji avtodom za 6 oseb.

Ko imate avtodom rezerviran, se vprašajte: Kaj moram vedeti in narediti, preden se z avtodomom odpravim na pot? Predvsem je treba o izbranem avtodomu izvedeti čim več, da med potovanjem z avtodomom ne boste imeli nepotrebnih skrbi. Pri prevzemu pozorno poslušajte navodila, če je treba, si kaj tudi zapišite. Povprašajte o dodatni opremi, ne pozabite pa tudi na posteljnino in morebitne malenkosti, ki ste jih vajeni od doma, da bo vaše potovanje z avtodomom kar se da udobno in prijetno. Preveriti morate tudi, kašna pot vas čaka – kje na poti boste potrebovali vinjeto in kje boste plačevali cestnino, preverite tudi kakšni predpisi veljajo v državah, kamor potujete z avtodomom, ne pozabite preveriti, kako je z varnostjo, kje lahko prespite varno ali potrebujete vizo ali morda mednarodno vozniško dovoljenje, kako je z zavarovanjem avtomobila in zdravstvenim zavarovanjem potnikov … To je le nekaj namigov, na kaj vse morate biti pozorni ob načrtovanju potovanja z avtodomom.

Srečno pot vam na potovanju z avtodomom želi Adriatik.si!